Smo kulturno dejavni.

Tjaša Škorjanc iz 8. a se je v četrtek, 25. 3., udeležila 23. Roševih dni. Med skoraj petdesetimi mladimi ustvarjalci je bilo njeno delo, kratka zgodba v dnevniški obliki, z naslovom Poti in stranpoti izbrano med dvajset najboljših. Tjaša je tako dobila priložnost, da se udeleži prireditve z literarno delavnico, njena zgodba o mladeniču s socialnega roba, ki kot diler zaide v svet narkomanije, pa je objavljena v priložnostnem zborniku Nas svet čuti z menoj.

Matejka Tirgušek, mentorica

In kaj je o prireditvi povedala Tjaša?

Fran Roš (1898, Kranj – 1976, Celje) je bil slovenski pisatelj, pesnik in dramatik iz Celja. Po njem je dobila ime OŠ Frana Roša, ki vsako leto organizira Roševe dneve. Na njih se srečajo mladi ustvarjalci ter njihovi mentorji. Namen Roševih dni je, da si mladi avtorji izmenjajo svoje izkušnje in spoznajo slovensko besedo.

Program XXIII. Roševih dni se je začel ob 11.00 z zborom udeležencev v prostorih OŠ Frana Roša v Celju. Po sprejemu in kratki predstavitvi programa sta se začeli literarni delavnici za mentorje in mlade avtorje. Literarno delavnico je vodila Jana Kolarič. Izbrala je poved, ki smo jo v nadaljevanju morali vključiti v svoje izdelke. Med branjem naših zgodb smo spoznali, da ima vsak svoj ustvarjalni pristop k delu – dano poved smo vključevali na zelo različne načine. Mentorje je nagovoril Miha Mohor, slovenist, ki se ukvarja predvsem s šolskimi glasili.

Po okusnem kosilu je sledila kratka prireditev ob odkritju spominske plošče na hiši pes ter pisatelja Frana Roša in obisk njegove spominske sobe na Jenkovi ulici v Celju.

V celjskem pokrajinskem muzeju smo pobližje spoznali življenje celjske pisateljice ter popotnice Alme M. Karlin.

Osrednja knjižnica Celje je gostila otvoritev 3. razstave literarnih glasil slovenskih osnovnošolcev.

Roševi dnevi so se zaključili v Glasbeni šoli Celje z osrednjo slovesnostjo in podelitvijo nagrad šestim nagrajencem NAJ SVET ČUTI Z MENOJ.

To druženje je bilo nadvse prijetno. Mladi smo se družili v prijetnem okolju, v katerem smo zagotovo dobili mnogo idej za nova literarna dela.

Zapisala Tjaša Škorjanc, 8. a, udeleženka 23. Roševih dni

Dostopnost