KO NAJMLAJŠI ZASEDEJO PARLAMENTARNE SEDEŽE …

V ponedeljek, 2. 4. 2012, smo se predstavnice nacionalnega otroškega parlamenta (v nadaljevanju NOP)  iz regije Šmarje pri Jelšah s I. in II. OŠ Rogaška Slatina ob 6.30 zbrale pred šolo. Predstavnici Nejko Pažon in Aljo Poharc je čakala kar zahtevna naloga, saj sta kot poslanki morali sesti na parlamentarne sedeže, Eva Klasić in Nadja Kokovnik pa sva se znašli v vlogi novinark. Odpravili smo se namreč v Ljubljano na zasedanje 22. NOP, katerega tema je bila Junaki našega časa – kdo so in zakaj. Zasedanje se je začelo ob 9.00 uri v veliki dvorani Državnega zbora RS, kjer so nas na začetku nagovorili predsednik RS, g. Danilo Turk, predsednik DZ, g. Gregor Virant, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ga. Darja Groznik, in minister za šolstvo, g. Žiga Turk.

Prvi govornik, gospod Virant, je povedal, da so njegovi junaki športniki, neozdravljivi bolniki, ljudje, ki opravljajo junaške poklice, npr. gasilci, policisti, reševalci, ter da je lahko junak vsak, ki premaga strah. Pohvalil nas je, ker smo bili udeleženci večinoma oblečeni v modra oblačila, saj je 2. april dan zavedanja o avtizmu, ki smo ga tako obeleželi tudi mi.

Nato nas je nagovorila gospa Darja Groznik, ki je bila počaščena, saj je bil to njen prvi javni nastop po izvolitvi na mesto predsednice ZPMS. Zastavila nam je vprašanja, kot npr. kaj je junaštvo ter ali je lahko vsak od nas junak. Povedala je tudi, da od nas pričakuje pametne razmisleke, utemeljitve in do bo vsak od nas izrazil svoje mnenje. Z mislijo: »Prav je, da se mnenja otrok slišijo!« je zaključila svoj nagovor.

Sledil je pozdravni nagovor predsednika Republike Slovenije, gospoda Danila Turk, ki je povedal, da je zanj pojem junak velikega pomena. Spomnil nas je, da so se v antični zgodovini pojavili pomembni epi in miti o junakih, le-ti so dali človeku navdih za razvoj civilizacije.

Za konec nas je opogumil še minister za šolstvo, gospod Žiga Turk, z optimistično izjavo: »Junaštvo lahko spreminja svet na bolje! Verjamem, da boste spremenili svet.«  Povedal je tudi: »Junak je tudi učitelj, ki si upa skreniti z učnega načrta in učencem narediti zanimivo uro.«

Sledila je potrditev izvoljenih organov NOP, letošnji predsednik je postal osnovnošolec Klemen Petek iz velenjske regije. Nato so poslanci z oddajo svojih glasovnic, tako kot vsako leto, med enajstimi predlaganimi temami glasovali o temi za prihodnji, 23. NOP. Po odmoru  je sledilo delo v štirih delovnih skupinah. Prva je poskušala odgovoriti na vprašanje, kako postati junak. V drugi so se ukvarjali z dobrodelnostjo in prostovoljnostjo oziroma s prezrtimi junaki. Tretja je govorila o junakih, idolih in vzornikih skozi čas, četrta pa o virtualnih junakih.

Z aktivnim, na trenutke tudi precej burnim razpravljanjem so osnovnošolski parlamentarci poskusili priti do skupnega mnenja, ki so ga potem predstavili na plenarni razpravi v veliki dvorani DZ Republike Slovenije. V dveurni zanimivi razpravi, ki so ji prisostvovali tudi nekateri vidni gostje, na primer varuhinja človekovih pravic, ga. Zdenka Čebašek Travnik, so ugotovili, da junaštva ni vedno lahko opredeliti, saj poznamo različne vrste junaštva – po mnenju nekaterih je junaštvo tudi delo gasilcev in policistov, čeprav je to njihov vsakdanjik, po mnenju večine pa je junaštvo takšno dejanje, ki ga ne opravimo zaradi želje po slavi, ampak ker vemo, da ga moramo. In pri junaškem dejanju moramo premagati tudi svoj strah. Junak je gotovo lahko naš vzornik, vzornik pa ne more biti junak. Junaštvo je neko izstopanje iz povprečja.

Sledila razglasitev teme, s katero so bodo otroški parlamenti v prihodnjem šolskem letu ukvarjali na šolski, občinski, regijski in državni ravni. Izbrana tema je zanimiva, toda zelo obširna – razpravljali bomo o ODRAŠČANJU.

Po ogledu prostorov parlamenta in obilnem kosilu smo se polni pozitivnih vtisov odpravili proti domu.

Reportažo sva pripravili novinarki 22. NOP, Nadja Kokovnik, II. OŠ Rogaška Slatina, in Eva Klasić, I. OŠ Rogaška Slatina.

 

 

Dostopnost