Smo kulturno dejavni.Letos smo se še posebej trudili in pripravili 30 minut svojega nastopa, kar je izjemen uspeh. Zato smo si želeli tradicijo in lepoto slovenskih ljudskih plesov in pesmi ponesti tudi preko meja. Uspelo se nam je udeležiti 11. festivala Mondiale del Folclore Giovanile, ki  je potekal od 8. do 13. 7. 2010 v različnih krajih Furlanije – Julijske krajine, v Italiji.

Nastopili smo 12. in 13. 7. v družbi folklornikov iz Italije, Grčije, Rusije, Mehike in Kitajske. Res je bilo pravo doživetje, saj smo si poleg nastopov privoščili kopanje v Jadranskem morju, okusili značilnosti italijanske kuhinje, prijaznost bivanja, kulturne znamenitosti krajev,… Bili smo edini Slovenci, pa še najmanjši povrhu. Ampak nič hudega, naša mala zastava je visoko in ponosno plapolala. Veseli, sproščeni in prikupni smo predstavili naše otroško ljudsko izročilo.

Z nami je bila tudi Nežka Lubej, ki je naše gostovanje tudi zakrivila,  Jasna Čugalj pa je poskrbela za dobro komunikacijo in bila v pomoč pri urejanju otrok.  Obema se iskreno zahvaljujem, saj je bilo dvodnevno gostovanje naporna, a zanimiva naloga.

Utrujeni, vendar polni dobre volje in prijetnih izkušenj, smo se vračali v poznih nočnih urah proti domu. Hvala tudi staršem, da so nas pridno pričakali pred šolo.

Otroška folklorna skupina Spominčice deluje pet let pod mentorstvom Mojce Pažon in Mojce Kmetec. V  skupino je trenutno vključenih 24 folklornikov. Poustvarjamo izključno otroško ljudsko izročilo, ljudske plese, pesmi in običaje ter se aktivno vključujemo v kulturne in turistične aktivnosti v kraju in drugod.

Ponosni smo na uspehe, ki smo jih dosegli v času petletnega delovanja. Že dvakrat zapored (2007 in 2009) smo se uvrstili med deset najboljših otroških folklornih skupin iz Slovenije, letos smo uspešno sodelovali pri vodenju državnega srečanja OFS Ringa Raja 2010, kjer smo se dobro znašli s petjem in odrskimi sposobnostmi. Dvakrat zapored smo se uspešno predstavili na mednarodnem festivalu OFS Na gregorjevo v Rogaški Slatini. Nastopali smo ob različnih priložnostih v kraju.  Otroci nastopajo v folklornih kostumih izdelanih leta 2006, letos pa smo dopolnili kostumsko podobo z novimi čevlji in vrhnjimi oblačili.

Jesen nam prinaša zopet nove izzive: 9. 9. 2010 bomo nastopili na Otroškem bazarju v Ljubljani, v začetku oktobra pa vas bomo povabili na Juneževo domačijo, kjer se bomo predstavili v sklopu tedna otroka z gosti. Novembra nas čaka mednarodni festival na Češkem.

Želimo si še več sodelovanja s krajem samim in  s  FS Minerali, saj pridno skrbimo za njen podmladek.

Takole vseskozi odmeva v nas : Saj folklornik se izmed vseh spozna, dobro poje, gode, rajat zna…..

Rajajte z nami tudi vi!

Bodimo skupaj  ponosni na našo malo Slovenijo. Ohranimo jo za zanamce nedotaknjeno, kot je in povejmo in pokažimo jo še drugim. Samo mi jo imamo na tem svetu, samo mi, Slovenci!

Mojca Pažon ( vodja OFS Spominčice )

PICT0021PICT0079PICT0178

Dostopnost