Ko se lipe okrasijo z dišečimi cvetovi in se komaj dobro zapro šolska vrata, praznuje naša domovina Republika Slovenija svoj rojstni dan.

Letos je praznovanje še posebej slovesno, saj obeležujemo okroglo obletnico, njen 30. rojstni dan.

Pred tridesetimi leti, leta 1991, so se odvijali številni dogodki, ki so botrovali nastanku naše samostojne domovine. Številni vaši starejši sorodniki so bili priča temu burnemu dogajanju in gotovo so vam o njem pripovedovali. Prvič v vsej zgodovini, odkar se Slovenci zavedamo svoje samobitnosti, se je uresničila dolgoletna želja, da se kot narod povežemo v eno.

Leta 1991 smo Slovenci, ki smo s plebiscitom izrazili željo, da dobimo čisto svojo državo, sprejeli pomembne dokumente, ki so nam omogočili stopiti na lastno pot. To so bile temeljna ustavna listina o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracija o neodvisnosti.

Leta 1991, 25. junija, je na osrednji državni proslavi ob razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, prvič zaplapolala nova slovenska zastava. Visoko in svobodno.

Šele tedaj so se uresničile besede Prešernovega Črtomirja, da bomo Slovenci našli pot, kjer bomo sami volili svoje zakone.

Čeprav tedanja jugoslovanska vlada ni odobravala naše samostojne poti in jo je hotela preprečiti, smo ravnali složno, odločno in preudarno. Po desetdnevni vojni za Slovenijo, v kateri je padlo 76 žrtev, je bilo jasno, da nas z ničemer ni mogoče pokoriti. Republiko Slovenijo so leta 1991 priznale tudi tuje države.

V tridesetih letih so našo domovino, ki je v tem času postala tako članica Evropske unije kot Nata in sprejela za svojo denarno valuto evro, zaznamovali številni dosežki njenih državljanov, zaradi katerih smo prepoznavni v svetu.

Zaradi naših športnih uspehov poznajo Zdravljico po vsem svetu.

Uspešna slovenska podjetja s svojimi izdelki nastopajo na mednarodnih trgih.

Naši cenjeni znanstveniki prispevajo v mozaik svetovnih znanstvenih spoznanj.

Umetniška dela naših književnikov so prevajana v številne tuje jezike.

Kot turistična destinacija upravičeno slovimo po pokrajinski pestrosti in neokrnjeni naravi. In še bi lahko naštevali.

Slovenke in Slovenci moramo biti ponosni na to, kar imamo, na to, kar smo dosegli.

Ni se nam treba kar naprej ozirati prek meja naše domovine, da bi znali sprejemati prave dolgoročne odločitve za dobrobit celotnega našega naroda. Tudi za mlade, za šibkejše in prezrte, za babice in dedke, ki so že upokojeni. Za narod, ki mu dialog, spoštovanje in strpnost niso tuji, ampak z njimi živi in raste, tako kot naša domovina – Republika Slovenija. Slovenija, vse najboljše!

Dostopnost