Smo ekološko in družbeno osveščeniV petek, 18. 11. 2016, smo na šoli obeležili Slovenski tradicionalni zajtrk, ki je bil sestavljen iz črnega kruha, mleka, medu, masla in jabolka, vsa živila so bila slovenskega porekla in lokalnih pridelovalcev.

Za učence III. VIO so bile v glasbeni učilnici organizirane delavnice na temo zanimivih kemijskih poskusov z mlekom in predstavitev projekta »šolsko mleko« na naši šoli v obdobju od leta 2005 do 2016. Delavnice so vodili učenci izbirnega predmeta KEŽ pod mentorstvom učiteljice Terezije Gjuras, projekt »šolsko mleko« pa je predstavljala učenka Ines Županec pod mentorstvom učiteljice Tatjane Gorenjak.

Za učence II. VIO so bile v učilnici GOS organizirane praktične delavnice na temo priprave mlečnih napitkov in zeliščnih namazov na mlečni osnovi s strani šestošolcev pod mentorstvom učiteljice Štefke Dečman, v učilnici TIT pa ogled, predstavitev in degustacija tradicionalnih sirov v Sloveniji, Franciji in Španiji. Predstavitev so pripravili učenci IP francoščina in španščina pod mentorstvom učiteljice Tine Dimec Ivanjko.

Učencem I. VIO je v učilnici SL1 predstavila svoje poslanstvo gostja, mlečna kraljica Urška Pevec, življenje na kmetiji pa je predstavila gostja Alenka Prah s kmetije, ki nam je za ta dan dobavila domače mleko. Učitelj Mitja Štorman je predvajal film, ki so ga posneli učenci TJN, ki so obiskali kmetijo Prah.

Na stojnicah v avli šole se je s promocijo izdelkov Zelene doline predstavljala mlečna kraljica Urška Pevec, čebelarja čebelarskega društva Rogaška Slatina pa sta predstavljala čebelje izdelke, ki so jih lahko učenci tudi degustirali. Čebelar Franc Branko Janžek je ravnateljici naše šole mag. Karli Škrinjarić ob tej priložnosti podelil priznanje za desetletno sodelovanje. Mize v avli so krasili izdelki učencev, ki so jih ustvari pri pouku LUM pod mentorstvom učiteljice Branke Unverdorben in drugih učiteljic. Na oglasnih mestih so razstavljeni literarni izdelki učencev in plakati ustvarjeni na temo slovenskega tradicionalnega zajtrka pri pouku različnih predmetov kot npr. geografija, nemščina ipd.

Učenci so imeli v prvem tednu novembra možnost sodelovati v nagradnih natečajih; in sicer nižji razredi (1. do 5.razredi) so razmišljali o sloganu na temo mleka in mlečnih izdelkov, višji razredi (6. do 9.razredi) pa so literarno ustvarjali na temo sobivanja človeka in njemu koristnih živali. Izbor najizvirnejših prispevkov so opravile učenke šolskega parlamenta pod mentorstvom učiteljice Matejke Tirgušek. Nagrajeni učenci so v sklopu prireditve prejeli simbolične nagrade s strani ravnateljice mag. Karle Škrinjarič in mlečne kraljice Urške Pevec. Njihovi prispevki so objavljeni v zloženki, na oglasni deski in v brošuri.

Trudimo se, da dan slovenske hrane postane vsak dan!

Vabljeni k ogledu brošure Tradicionalni slovenski zajtrk in nekaj utrinkov.

Dostopnost