Smo kulturno dejavni.Takole gre tale zgodba. V jesenskem času že skoraj davnega 2015 smo na VIZ II. OŠ Rogaška Slatina gostili Hiško eksperimentov. Ob njihovem obisku smo pripravili kratek kulturni program, na katerem so članice in člani šolskega pevskega zbora ob spremljavi šolskega benda prepevali himno Hiše eksperimentov, katere avtor je Adi Smolar. Predstavniki Hiše so bili navdušeni nad našo domiselno izvedbo, našimi učenci in tako je v spomladanskem času sledilo njihovo povabilo, da nastopimo na otvoritvi Znanstivala na Prešernovem trgu v Ljubljani, ki se je imel zgoditi v petek, 3. 6. 2016, ter trajati še cel vikend.

In tako je prišel tudi ta petek. V zgodnjih jutranjih urah smo se z avtobusom odpravili proti Ljubljani, kjer nas je kmalu po prihodu čakala tonska vaja pred nastopom. Nato pa seveda čakanje na prihod Adija Smolarja, da poskusimo zapeti še skupaj z njim. Ob 10.00 uri smo otvorili prireditev s slovensko himno ter nato še s himno Hiše eksperimentov skupaj z Adijem Smolarjem. Številni mimoidoči so se ustavljali, prisluhnili našemu ubranemu petju in se radovedno ozirali po trgu, kjer je vse kipelo od dogajanja in radovednosti.

Sledila je predstavitev delavnic Znanstivala, na katerih so se na humoren in izzivalen način predstavljali znanstveniki z različnih koncev sveta, npr. Finske, Poljske, ZDA, Velike Britanije, Francije, ter vabili na svoje delavnice o silah, pritiskih in podobnih znanstvenih zadevah. Po končanem programu smo se med turisti malce sprehodili po ljubljanskih ulicah, si na tržnici privoščili slastne briške češnje in se posladkali s sladoledom.

Ogledali smo si še nekaj delavnic Znanstivala, potem pa se utrujeni, a zadovoljni odpravili nazaj proti Rogaški. Veseli podarjenih vstopnic za Hišo eksperimentov se bomo v Ljubljano še z veseljem vrnili.

Znanstival 3 Znanstival 2 Znanstival 1 Znanstival 4

Dostopnost