Smo medgeneracijsko povezani.Spoštovani učenci in starši,

v času, ko je zjutraj pri odhodu od doma v šolo zunaj še temno, je potrebno še posebej poskrbeti za varnost v cestnem prometu, saj se največ nesreč v prometu zgodi prav v jesenskem in zimskem času.

Redna skrb za varnost je potrebna za vse udeležence v prometu, torej tiste, ki hodite v šolo peš in tiste, ki se v šolo vozite s šolskim avtobusom ali minibusom in morate do vstopne postaje peš.

Na kakšen način povečamo lastno varnost v prometu?

  1. Z dosledno uporabo odsevnih pripomočkov (kresnička, odsevni trakovi, nalepke) in rumenih rutic (učenci 1. in 2. razredov), ki izboljšajo opaznost v prometu.
  2. S hojo po pločniku oz. ob levem robu ceste, saj lahko tako vidimo vozilo, ki nam prihaja nasproti in se pravočasno umaknemo, posebej, če nas je voznik spregledal.
  3. S prečkanjem ceste na označenih prehodih za pešce.

Zelo pomembno je, da za pot v šolo in domov uporabljate tisti način, o katerem ste se odločili skupaj s starši, saj morajo starši vedeti, kje se nahajate v času, ko se namenite od doma do šole in po pouku, do vrnitve domov.

V času bivanja v šoli, torej od vstopa v šolo, do odhoda domov, dosledno upoštevajte navodila, zapisana v šolskem redu, ki je zapisan v Zanimivčku 2015/2016 in ste ga dobili vsi učenci na CD-jih.

Posebej pa morate biti pozorni, kadar  ste učenci ali učenke samostojni udeleženci na poti v šolo ali domov. Predvsem se izogibajte vsem neznanim osebam, se z njimi ne zapletajte v pogovore in nikoli ne vstopite v tuje avtomobile k neznanim osebam. V primeru, da pa na poti v šolo ali domov opazite ali doživite kaj neobičajnega, o tem nemudoma obvestite starše in šolo, da lahko primerno ukrepamo in vas zaščitimo.

Z doslednim upoštevanjem navodil za boljšo varnost v prometu in temu primernim vedenjem boste učenci postajali odgovornejši udeleženci v prometu.

 

Dostopnost