Smo odličnega znanja in vedenja.V letošnjem šolskem letu je Slavistično društvo Slovenije organiziralo prvo tekmovanje iz materinščine za osnovno- in srednješolce z naslovom Slovenščina ima dolg jezik in temo Književnost na filmu. Osrednji cilj tekmovanja iz slovenščine, ki po svoji zasnovi dopolnjuje že uveljavljeno Cankarjevo tekmovanje, je spodbuditi učence in dijake za delo s književnimi besedili po lastnem izboru – pogoj je le, da je izbrano besedilo v skladu z veljavnim učnim načrtom. Letošnja tema je udeležencem omogočala, da se dodobra seznanijo z elementi literarnega dela, razmišljajo, kako bi ga poustvarili, in na koncu po njem posnamejo največ desetminutni film.

Na II. OŠ Rogaška Slatina sta se pod mentorstvo M. Tirgušek in E. Artiča oblikovali dve tekmovalni ekipi. Prva, v kateri so se preizkusili Lana Dragovan, 8. a, Vid, But, Gašper Pišek in Anže Krklec, vsi 8. b, ter Ana Erjavec, 9. a, je prikazala odnos med mlajšim in starejšim bratom. O težavah in težavicah, ki so znane vsakomur, kdor ima sorejence, je poustvarjala po besedilu Leva Nikolajeviča Tolstoja Starejši brat. Druga ekipa, ki so jo sestavljali Zala Vipotnik, 7. c, Jaka Blazina, 9. c, Maša Ošlak, Klara Koražija in Maja Ulaga, vse 9. b, pa si je izbrala besedilo slovenskega avtorja Lenarta Zajca z naslovom Nevihta (letošnji šolski gost ob zaključku bralne značke), ki govori o navezovanju stikov in vzpostavljanju medosebnih odnosov v času moderne tehnologije.

Na tekmovanju, ki poteka na šolski, regijski in državni ravni, smo se dobro odrezali, prejeli smo bronasta in srebrna priznanja, ki so nam jih podelili v petek, 19. 4. 2013, na slavnostni podelitvi v ljubljanskem Kinodvoru. 

Že dolga vrsta mladih ob vhodu v kinematografsko dvorano je dala slutiti, da se bo tu dogajalo nekaj zanimivega. Potem ko smo v lepi dvorani poiskali svoje sedeže, se je začelo zares. Najprej sta nas v imenu Slovenističnega društva pozdravila njegova predsednica, prof. dr. Boža Krakar Vogel, in idejna pobudnica tekmovanja, dr. Mojca Nidorfer Šiškovič. Obe sta izrazili navdušenje nad delom, ki smo ga opravili. Državna komisija je morala pregledati kar 47 filmčkov v petih tekmovalnih kategorijah (4.–6. razred, 7.–9. razred, 1.–2. letnik gimnazije, 3.–4. letnik gimnazije, strokovna šola). Najbolj priljubljeni literarni predlogi, po katerih so nastajali izdelki, so bile Prešernove pesmi ter večna Romeo in Julija Williama Shakespearja. 

Sledila je podelitev srebrnih priznanj dobrim in posebnih ter zlatih priznanj najboljših filmov, ki so jih v sproščenem vzdušju podelili člani tekmovalne komisije, med katerimi sta bila tudi pisatelj in pesnik Andrej Rozman Roza ter režiser Miha Hočevar.

Sledila je projekcija nagrajenih filmov, ki si jih lahko ogledate tudi vi, in sicer na naslednji povezavi: https://sites.google.com/site/slavisticnodrustvo/znam.

Zahvaljujoč skrbnim organizatorjem smo napolnili še svoje želodčke s slastno pico, potem pa nas je čakal sprehod po ljubljanskih ulicah, da poiščemo še kak navdih za tekmovanje naslednje leto …

 

Vljudno vabljeni ustvarjalni, domiselni in zanesenjaški učenci, da se drugo leto tudi sami udeležite tekmovanja in se prelevite v filmske ustvarjalce!

 

M. Tirgušek, prof., mentorica  

 

Dostopnost