Tudi v letošnjem šolskem letu so učenci II. OŠ Rogaška Slatina sodelovali v projektu Evropska vas, ki ga organizira Evropska hiša Maribor, vodi pa Šola za ravnatelje.

Osnovna ideja projekta je spoznavanje in sprejemanje evropske družbene in kulturno- socialne stvarnosti; ob dnevu Evrope učenci predstavijo države EU, njihovo zgodovino, kulturo, navade, običaje, etnografske posebnosti, glasbo, kulinariko itd.

Na naši šoli smo letos raziskovali državo Belgijo. Izbor omenjene države ni bil naključen. V prvi polovici šolskega leta je šolo obiskala jezikovna asistentka iz Belgije, gospodična Lisa Caenen, zato smo želeli dodobra izkoristiti njeno prisotnost, tudi v namen projekta. Odločitev se je izkazala za pravilno.

Skozi vso šolsko leto so zainteresirani učenci pod budnim očesom učiteljev mentorjev na različne načine spoznavali državo Belgijo; raziskovali so področja kulinarike, športa, umetnosti, turističnih znamenitosti in letos izjemno priljubljene stripovske junake, Smrkce in Tintina. Skupaj z Liso so izvedli zanimive delavnice (bralno, plesno, kuharsko); ob njeni prisotnosti so učenci ne le na zanimiv, inovativen način spoznavali tujo državo, ampak tudi razvijali pozitiven odnos do drugih kultur, sprejemanje drugačnosti (nov jezik, drugačna kultura, druge navade …), krepili medkulturno povezovanje in v svojem okolju okusili kanček evropske dimenzije.

V mesecu marcu smo se v obliki privlačne šolske razstave predstavili notranjim in zunanjim javnostim, na dan Evrope, 9. maja 2012, pa svoja vedenja in izdelke predstavili še na zaključni prireditvi v Celju. Stojnico smo ‘oblekli’ v tipično belgijsko hišo, jo opremili z izdelki, narejenimi v okviru projekta med šolskim letom (plakati, fotografije, risbe, zloženke, recepti, priponke, zastavice, pecivo …), ki smo jih med samo prireditvijo razdelili mimoidočim obiskovalcem.

In kakšni so vtisi učencev, ki so sodelovali na zaključni prireditvi?

Tadeja: ”Prireditve sem se udeležila prvič in bila mi je zelo všeč. Po mojem mnenju je bila naša stojnica najlepša. Imela je obliko hiše, značilne za belgijsko mesto Brugges. Ponosna sem, da sem na prireditvi imela možnost simbolično predati gorečo baklo ‘sosednji državi’.

Najbolj zanimivo pri projektu je bilo odkritje, da Smrkci in ocvrt krompirček prihajajo iz Belgije. Na prireditvi sem srečala tudi bivšega sošolca Andreja.”

Teja: ”Sama na prireditvi nisem sodelovala prvič in rečem lahko, da me tudi letos ni razočarala. Že ob vstopu na prizorišče sem spoznala, da navdušenost z mano delijo tudi ostali. Stojnica, ki mi je takoj ‘padla v oči’, je predstavljala državo Švedsko, navdušila pa me je tudi Irska, kjer so mimoidočim delili prisrčne spominke, ljubke majhne ovčke.

Velik vtis name je naredila tudi predaja bakle s stojnice na stojnico.”

Jan: ”Prireditev mi je bila zelo všeč zaradi različnih stojnic (držav), ki so bile res izvirno oblikovane. Učiteljice so bile super. Všeč mi je bilo tudi zato, ker ta dan nismo imeli pouka.

Razveselili so me številni obiskovalci, ki so si prišli ogledat našo stojnico, poskušali vaflje in drugo pecivo ter se z nami pogovarjali o Belgiji.

Sam sem spoznal veliko novega o Belgiji pa tudi o drugih državah EU.”

Zaključimo lahko z mislijo: Evropska vas, na svidenje prihodnje leto!

Mentorica projekta: Karla Koražija, prof.

Dostopnost