Smo bogati v različnosti.V torek, 10. 05. 2011, se je skupinica učencev naše šole udeležila zaključne prireditve projekta Evropska vas, ki se je odvijala na Glavnem trgu v Celju.

Skupaj z mentoricama smo se polni pričakovanj odpravili v Celje, kjer smo najprej poiskali našo stojnico in jo s pomočjo ge. Unverdorben preoblikovali v Slovaško, državo, ki smo jo letos pridno raziskovali skozi vso šolsko leto. Kot osrednji motiv smo izbrali svetovno prvenstvo v hokeju, ki je ravno v tem času potekalo na Slovaškem. Medtem se je trg postopoma spreminjal v pisano paleto različnih držav, članic EU, ter kot tak privabil številne radovedne mlade in malo manj mlade obiskovalce. Punce 8. razreda so mimoidoče pridno ‘zalagale’ z informacijami, jim postregle s slastnim slovaškim pecivom ter  jih za izkazano znanje tudi nagradile. Kdor je želel, je lahko izbiral med magnetki, knjižnimi kazalkami, priponkami, zastavicami, na voljo pa so bile tudi zloženke z informacijami o državi v kar štirih jezikih, kuharski recepti za sladokusce in še marsikaj. Učenci skupine podaljšanega bivanja so se z mentorico Marjano Zajko najprej sprehodili skozi ostale ‘države’ Evropske unije, tu in tam preizkusili svoje znanje o določeni državi in si kot nagrado priborili kar nekaj privlačnih spominkov. Po evropski himni ter uvodnem pozdravu namestnika župana občine Celje, je oder pripadel nastopajočim učencem posameznih šol. Naša skupina se je predstavila z deklamacijo slovaške ljudske pesmi ‘Kukulijenka, kde si bola?’  ter odpela in zaplesala ljudsko pesem ‘Tancuj, tancuj’. Ob vsem živžavu se je prireditev kar prehitro zaključila. Polni prijetnih vtisom smo skoraj pozabili na skupno fotografijo! Hitro smo pospravili stojnico ter prijetno utrujeni, polni vtisov obljubili, da zanimivo in prijetno izkušnjo ponovimo tudi prihodnje leto.

Mentorica: Karla Koražija, prof.

EVROPSKA VAS 2011, slike 003EVROPSKA VAS 2011, slike 004EVROPSKA VAS 2011, slike 054EVROPSKA VAS 2011, slike 057EVROPSKA VAS 2011, slike 058

 

Dostopnost