Smo bogati v različnosti.

V ponedeljek, 8. 3. 2010, smo se devetošolci II. OŠ Rogaška Slatina, Robert Plavčak, Nadja Ižanc, Kaja Plevnik in Valentina Gobec, odpravili na Gimnazijo Celje Center, na kateri je potekalo srečanje mladih iz celjske regije z ministrom za zunanje zadeve RS Samuelom Žbogarjem. Z ministrom smo se družili v šolski telovadnici, ki je bila napolnjena do zadnjega kotička.

Srečanje je potekalo predvsem v debatnem vzdušju, debato in celotno prireditev pa so vodili dijaki celjske gimnazije. Razprava je potekala o pogledih na podobo naše države v svetu oziroma o dilemi, ali je Slovenija premajhna, da bi igrala pomembno vlogo v svetu ali pa je uspešna in aktivna sooblikovalka svetovne politike. Seveda je bilo zelo veliko podobnih in različnih mnenj, ki so jih predstavljali dijaki, minister jih je zelo pozorno poslušal, pozneje pa vse skupaj tudi komentiral. Po govoru gospoda Žbogarja smo lahko vsi prisotni postavljali vprašanja na različne teme, minister pa je nanje odgovarjal.  Pojavilo se je kar nekaj zanimivih vprašanj, npr. zakaj je bila pomoč s strani Slovenije za Haiti tako majhna (le petindvajset šotorov), kako se je Slovenija odzvala za priznanje Kosova kot države, nanje pa so prihajali še bolj zanimivi odgovori. Gospod minister je povedal, da ni pričakoval takšnih govorov in argumentov s strani dijakov, članov debatnega krožka, ki so se zelo dobro pripravili na srečanje, in je bil glede tega prijetno presenečen.

Srečanje se mi je zdelo zelo zanimivo, presenetilo me je število udeležencev, saj sem si mislila, da nas bo na srečanju s politikom manj, izvedeli pa smo tudi veliko novih stvari.

Valentina Gobec, 9. b.

Dostopnost