NARAVOSLOVNI DAN V II. VIO

V ponedeljek, 13. 11., smo imeli prvi naravoslovni dan. Povabili smo dve zunanji gostji. Gospa Magda Sep Plavčak je predstavila učencem dve temi Srce in žile ter Moje telo se spreminja. Sledil je kviz, v katerem so se pomerili učenci in učenke v znanju.

Gospa Majda Kramberger nam je predstavila temo Zdravi zobje.

Sledilo je poustvarjanje (zapisi, reševanje križank…).

Dan je bil pester, namenjen zdravju človeškega telesa in zobem.

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, 17. 11. 2017

Obiskal nas je čebelar Stanko Šket. Zunanjemu gostu smo najprej pokazali, kaj vse smo počeli v okviru pouka in podaljšanega bivanja (risanje in izdelava čebelnjakov, čebel, svečk…). Ob vsem ustvarjanju je v II. VIO nastal plakat o tradicionalnem slovenskem zajtrku in prezentacija o nenavadni družini čebel, medu (nabiranje, pridelovanje), opraševanju, okolju… 

Seveda nismo pozabili na rubriko »Zanimivosti« oz. »Ali ste vedeli?«

Končno je prišel na vrsto gost, ki je našo predstavitev podkrepil s konkretnimi zadevami in razlago. S sabo je prinesel satovje, vosek, propolis, cvetni prah, obleko, pokrivalo…

Z veseljem je odgovarjal na naša vprašanja.

Po vsej Sloveniji je zadonela znana pesem Lojzeta Slaka, Čebelar. Pri nas smo prisluhnili pevskemu zboru. Ravnodušen pa ni ostanil niti naš gost, saj je veselo zapel z nami.

Sledil je tradicionalni slovenski zajtrk, sestavljen iz medu, masla, črnega kruha, mleka in jabolka.

”ČEBELE NAS SPREMLJAJO VSE ŽIVLJENJE.

OTROKOM SO SIMBOL PRIDNOSTI, VARČNOSTI IN

SKRBI ZA DRUGE;

ODRASLI OBČUDUJEJO NJIHOVO UČINKOVITOST,

SOCIALNI RED IN GOSPODARNOST…”

”Ko bo z obličja zemlje izginila čebela, bo človek preživel le še štiri leta; ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi…«

(Albert Einstein)

V prihodnjem letu se nam obeta na pobudo slovenskih čebelarjev razglasitev svetovnega dne čebel, ki naj bi bil 20. maja.

NATEČAJ »DELUJ EKO – OHRANI ČEBELO IN SMREKO

V oddelku podaljšanega bivanja smo se letos že tretjič uspešno prijavili na natečaj »Deluj eko – ohrani čebelo in smreko, ki ga podjetje Medex tudi letos organizira v partnerstvu s podjetjem Hofer.

Otroke sem skozi poučno metodiko popeljala v svet narave in čebel ter jim približala misel, da je dobro »že danes misliti na jutri«. Namen natečaja je otrokom na njim zanimiv način spodbuditi razmišljanje o tem, kakšen je čist, zdrav in lep gozd, jih izobraževati o pomenu ohranjanja narave in čebel ter kako lahko k temu prispeva vsak posameznik.

Letošnja osrednja tema okraševanja so slovenske pravljice, pripovedke, pesmi, bajke in basni na temo čebel in gozdnih živali.

Do 15. 11. 2017 smo imeli čas, da z otroki smreko okrašujemo in fotografijo pošljemo.

Že v tednu otroka nas je zelo navdihnila zgodba o Zinki Črepinki, ki nam nazorno pokaže, kako pomembne so vrednote v otroški dobi. Črepinka ni iz stekla. Je oseba, ki iz črepinj rada kaj lepega ustvari. Njej črepinje prinašajo srečo. Ker se nahajamo v bližini Rogaške Slatine, ki je najbolj poznano steklarsko mesto v Sloveniji, smo se odločili, da bo naša eko smreka okrašena s steklenimi okraski. Povezali smo se s podjetniki, ki se ukvarjajo s steklom. Z veseljem so nam podarili koščke stekla, ki ga ne potrebujejo več. Hvala vsem. Z otroško domišljijo in ustvarjalnostjo so nastali zanimivi stekleni okraski, ki krasijo našo eko smreko.

Od 16. 11. 2017 do 24. 11. 2017 bo potekalo glasovanje 82 najlepših oz. najbolj izvirno okrašenih eko smrek na podlagi fotografije.

Želimo in upamo, da tudi nam črepinje prinesejo srečo.

 

OBELEŽITEV DNEVA REFORMACIJE IN DNEVA SPOMINA NA MRTVE

Prvo proslavo na POŠ Sv. Florijan smo namenili obeležitvi dneva reformacije in dneva spomina na mrtve.

Letos praznujemo 500 let reformacije, medtem ko je v Sloveniji 31. oktober – dan reformacije, državni praznik in dela prost dan od leta 1992 dalje.

Učenci II. VIO so predstavili začetnika reformacije, Martina Lutherja. Največ besede je teklo o očetu slovenske književnosti, Primožu Trubarju, saj je leta 1550 napisal prvo knjigo v slovenskem knjižnem jeziku. Bil je prvi, ki nas je poimenoval Slovenci. Bil je zares velik človek malega naroda. Seveda pa nismo pozabili na Jurija Dalmatina in Adama Bohoriča. V čast vseh smo si ogledali kratek film o reformaciji.

Spraševali smo se. »Kakšen jezik bi govorili in kako bi pisali Slovenci, če ne bi bilo prej omenjenih mož?, Kaj pa vi menite?«…

 

Dnevu spomina na mrtve, ki ga praznujemo od leta 1991 dalje, smo s petjem, branjem zapisov, deklamacijami,…, namenili veliko pozornosti. Nekateri so se preizkusili v pisanju pesmi. V spomin na vse umrle smo proslavo zaključili z minuto tišine. Sledil je odhod na bližnje pokopališče v spokojni tišini, kjer smo prisluhnili zapisu in prižgali sveče.

 

DAN SPOMINA NA MRTVE

Prvi november je žalosten dan,

takrat nihče ni nasmejan.

Tudi meni takrat oko se solzi,

stric moj se mi z neba smeji.

 

Sprašujem se včasih, zakaj ne prideš nazaj,

rad bi se k tebi stisnil še kdaj.

Vedno bom tebi jaz svečko prižgal,

rožic najlepših ti zmeraj nabral.

 

Brez tebe ni več lep dan,

vrni se, rad te imam.

                                                                                        Miha Završki, 4. f

 

 

 1. NOVEMBER

Gremo na grobove, dedek tako je sam, na mrtvih dan.

Vedi, vedi dedek, dober človek si bil, vendar si preminil.

Solze mi po licu polze, ko nate spomnim se.

S teboj mi je bilo zelo lepo, vendar te z mano nikoli več ne bo.

                                                                                                                                  Nika Žerak, 4. f

 

500 LET REFORMACIJE IN SLOVENSKA KNJIGA

 V petek, 20. 10. 2017, smo učenci II. VIO 2. KD namenili 500 letnici reformacije in slovenski knjigi.

Najprej smo preverili, kaj učenci že vedo o reformaciji in kaj so zbrali, saj so imeli domačo nalogo na zalogo (konkreten material – knjige, fotokopije…).

Nato smo stvari razdelili po sklopih: reformacija, pomembni možje, dela, spomini… in se razdelili v dvojice. Zatem so morali pari izluščiti bistvo. Petošolci so začeli pripravljati prezentacijo z vsebino, četrtošolci pa plakate s slikami in ključnimi besedami glede na sklope. Sledilo je izmenično pisanje v parih na računalniku in izdelovanje plakatov. Petošolci so predstavljali skupno prezentacijo, četrtošolci pa plakate. Predstavljanje smo posneli, si ga ogledali, analizirali in ovrednotili. Sledilo je delo na izboljšavah in ponovno predstavljanje in snemanje. Delo smo zaključili z na novo ustvarjeno power point prezentacijo in narejenimi tremi plakati.

Učenci so bili navdušeni nad drugačnim načinom dela in presenečeni nad svojimi sposobnostmi.

 

V OPB SO NAS OBISKALI PLANINCI

Obisk članov PD Ložno Sveti Florijan smo v OPB načrtovali že v Tednu otroka. Zaradi objektivnih razlogov sta nas člana, gospa Doroteja Čebular in gospod Jožef Colnarič, obiskala teden kasneje in sicer v sredo, 11. oktobra 2017.

Učencem sta na preprost način predstavila pomen njihovega društva. Pripravila sta razstavo pripomočkov, ki jih potrebujejo za pohode. Ob neposrednem ogledu le teh, so učenci članoma postavljali veliko zanimivih vprašanj. Ena učenka naše šole je tudi članica PD Ložno.

Dogovorili smo se za skupni pohod v pomladanskem času in srečanje z mladimi planinci iz I. OŠ Rogaška Slatina, ki jih vodi gospa Doroteja Čebular.

 

Petek, 13. oktober 2017: EVROPSKI DAN PROMETNE VARNOSTI – ULICE OTROKOM

Z medgeneracijskim športnim dnevom in preventivnimi aktivnostmi na temo varnosti v prometu bomo obeležili tudi evropski dan prometne varnosti in dan brez avtomobila.

Športni dan bo potekal po naslednjem razporedu:

10.30

Za redne vozače: 

 • avtobus Tuncovec – Cajzek – Grunt – Sveti Florijan – II. OŠ Rogaška Slatina
 • OPOMBA: Učenci POŠ Sv. Florijan izstopijo pri Sv. Florijanu.

11. 15

 • prihod učencev v šolo, razdelitev malice v nahrbtnike,
 • razgovor o pomenu gibanja, ekološkem vedenju, poudarek na sodelovanju v prometu kot pešci ali kolesarji, odnos do rumene rutice, odsevnega telesa, kolesarske čelade… 

11. 30 – 15. 15

 • odhod učencev, učiteljev in spremljevalcev na pohod do Grilove kapele
 • igre z žogo
 • šaljiva štfeta
 • povratek v šolo

Starši se nam po želji pridružijo na pohodu in/ali vključijo v aktivnosti pri Grilovi kapeli.

15.15 – 15.30

Zaključek športnega dne, starši prevzamejo svoje otroke v Cerovcu pri avtobusnem postajališču Cerovec 2. 

15.30

Odhod avtobusa izpred II. OŠ Rogaška Slatina

 

JUV in OPB bosta za prijavljene učence potekala pred športnim dnevom.

Kosilo bo ta dan za vse učence odpovedano, razen za učence, ki bodo dopoldan v OPB, njim bomo tekom dopoldneva postregli z enolončnico.

 

V primeru dežja bo športni dan odpovedan in bo potekal pouk po petkovem urniku.

 

 

 

TEDEN OTROKA V OPB

Geslo Tedna otroka 2017 je bilo Povabimo sonce v šolo. Osredotočili smo se na radovedno šolo, veselje do novega, odprtega in uporabnega znanja, svetle prihodnosti. Otroci in mladi si želijo inovativnejšega ter ustvarjalnejšega učenja in razmišljanja.

Osrednji temi, ki jo je določila Zveza prijateljev mladine Slovenija, smo sledili tudi na naši šoli in jo vpletali v aktivnosti v oddelku podaljšanega bivanja.

Aktivnosti:

 • ureditev oglasne deske na stopnišču, jesenska dekoracija na hodniku in na mizah v jedilnici
 • zgodba: Zinka Črepinka, ki jo ja napisala gospa Zinka Kobula Kamenšek iz Rogaške Slatine, poustvarjanje: igranje z lutko Zinke Črepinke, sestavljanka
 • slikanje na steklo
 • preprosti poskusi v sodelovanju z gospo Zdenko Petelinšek iz Šolskega centra Rogaška Slatina
 • igrajmo se z lego kockami, jesenske delavnice …

Ob izvajanju aktivnosti pa nas je spremljalo sonce tako v naravi kot v naših srčkih, kar je vidno tudi na fotografijah.

UČENKE IN UČENCI PODRUŽNIČNE ŠOLE Sv. Florijan, 

DOBRODOŠLI v  NOVEM ŠOLSKEM LETU

Spoštovani učenci in starši,

z naglico se približuje prvi šolski dan novega šolskega leta, petek, 1. september 2017.

V šoli z veseljem pričakujemo učence ob 8.15. Še posebej se veselimo prvošolke, ki se nam bo v šoli pridružila prvič, a šele okrog 10.00, po svečanem sprejemu in ogledu gledališke predstave, ki se začne ob 8.30 v Kulturnem centru Rogaška Slatina.

Prvi šolski dan bo za naše učence in učitelje spoznavni dan in ga bomo izvedli kot dan dejavnosti – kulturni dan.

V kolikor imate starši že prvi šolski dan potrebo po jutranjem varstvu, se ga bodo učenci lahko udeležili od 5.30 v učilnici I. VIO.

Prav tako bodo učenci do odhoda domov že tudi ta dan lahko nadaljevali z delom v podaljšanem bivanju.

Sicer bodo dejavnosti potekale od 8.15 do 12.40 in bodo namenjene vzpostavljanju ugodnih medosebnih odnosov, spoštljivi komunikaciji, medsebojnem spoznavanju, pregledu in dopolnjevanju letnega delovnega načrta, idejam o delu v OS med letom (pogovor  o solidarnosti, sobivanju, medsebojni pomoči, vživljanju v druge…), načrtovanju programa dela oddelčne skupnosti za šolsko leto 2017/2018 ter iskanju in dopolnjevanju izvirnih rešitev na področju že znanih  pravil šolskega reda.  

Vozni redi jutranjih in opoldanskih voženj šolskih avtobusov so pri Sv. Florijanu nekoliko spremenjeni (spremenjena je tudi relacija v smeri Sv. Florijan – avtobus prične oziroma zaključi z vožnjo v Tuncovcu)in so zapisani tudi na zloženki, ki jo bodo učenci prejeli prvi šolski dan. Prvi šolski dan bo šolski avtobus vozil le drugo jutranjo vožnjo, opoldan pa le prvo, torej ob 13.50Kasnejših voženj ta dan ne bo.

Prvi šolski dan bo mogoče dobiti v šoli tudi kosilo.

Izbor glavne jedi za kosilo preko programa E-asistent bo mogoče opravljati šele od 31. 8. 2017, torej šele za čas prevzema od 11. 9. 2017.  V vmesnem obdobju izbor ne bo viden, zato bodo  učenci prevzemali do 8. 9. 2017 pripravljeno hrano brez vnaprej opravljene izbire.

Vodstvo šole, strokovni in drugi delavci šole se veselimo ponovnega snidenja in sodelovanja z učenci, posebej novih izzivov, ki jih pred nas postavljajo zahteve in učenci 21. stoletja. Zato se, spoštovani starši, že naprej veselimo tudi tvornega in na pozitivnih odnosih temelječega sodelovanja  z vami.

Še več koristnih informacij lahko najdete na spletni strani naše centralne šole VIZ II. OŠ Rogaška Slatina