PAVILJON KAKTEJ

V četrtek, 8. 6. 2017, smo realizirali še zadnji naravoslovni dan za učence 1. in 3. r POŠ Sveti Florijan. Ogledali smo si PAVILJON KAKTEJ v Rogaški Slatini. Gospa Lučka Lipnik nas je zelo prijazno sprejela in nas seznanila z osnovnimi značilnostmi kaktusov:

  • kaktusi med seboj zelo razlikujejo po osnovni obliki, velikosti, barvi kot tudi po obliki in velikosti bodic, cvetov
  • kaktusi v naravi pri nas ne rastejo
  • kaktusi rastejo v Ameriki in Afriki, kjer je zelo vroče

–       kaktusi imajo bodice zato, da se zaščitijo pred vročino …

S pomočjo gospe Lučke Lipnik smo kaktuse sejali, sadili, naredili potaknjence.

V dar smo dobili tri kaktuse, razstavili smo jih na vidno mesto v šoli.

Pa še to: v zbirki kaktusov je najstarejši star 60 let, najmanjši pa ne preseže 1 cm v širino in višino.

REZULTATI DRŽAVNEGA TEKMOVANJA LOGIČNA POŠAST

V soboto, 20. maja 2017, je na VIZ I. OŠ Rog. Slatina potekalo državno tekmovanje Logična pošast. Udeležilo se ga je tudi pet učencev POŠ Sv. Florijan; dosegli so naslednje rezultate:

SREBRNO PRIZNANJE: Jakob Kuraj iz 1. f

PRIZNANJE: Eva Dolšak iz 2. f, Mario Plavčak Strašek iz 3. f, Mitja Kuraj iz 4. F in Blaž Belič iz 5. f.

Iskrene čestitke vsem.

Mentorice: Alenka Klemenčič, Melita Plemenitaš Tkalec, Milena Vreš

INTERESNE DEJAVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2017/2018

Ponudbo interesnih dejavnosti za šolsko leto 2017/18 najdete na šolski spletni strani www.iios-rogaska.com.

Natančno preglejte ponudbo in se odločite katero bi želeli v naslednjem šolskem letu obiskovati.

Prijavnice prejmete v petek, 19. 5. 2017.

Rok za vrnitev izpolnjenih prijavnic je torek, 20. 6. 2017 oziroma najkasneje zadnji šolski dan, petek, 23. 6. 2017.

REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA LOGIČNA POŠAST – POŠ Sv. Florijan

V petek, 5. maja 2017, je osemnajst učencev POŠ Sv. Florijan tekmovalo na šolskem tekmovanju Logična pošast. Dosegli so naslednje rezultate:

1. razred

SREBRNO PRIZNANJE: Anže Belič, Nejc Ferčec, Filip Jerič, Jakob Kuraj

2. razred

BRONASTO PRIZNANJE: Eva Dolšak

3. razred

SREBRNO PRIZNANJE: Nejc Cvetko, Mario Plavčak Strašek, Miha Završki

BRONASTO PRIZNANJE: Neža Belič, Larisa Šošter Esih, Nika Žerak

4. razred

SREBRNO PRIZNANJE: Mitja Kuraj, Rok Pušaver, Karalina Žerak

BRONASTO PRIZNANJE: Špela Cajzek

5. razred

SREBRNO PRIZNANJE: Blaž Belič

BRONASTO PRIZNANJE: Nik Dolšak, Leon Pušaver

Državnega tekmovanja, ki bo v soboto, 20. maja, se bodo udeležili: Jakob Kuraj, Eva Dolšak, Mario Plavčak Strašek, Mitja Kuraj in Blaž Belič.

Iskrene čestitke vsem dobitnikom priznanj, na državnem tekmovanju pa veliko uspeha!

Mentorice:  Alenka Klemenčič, Melita Plemenitaš Tkalec, Milena Vreš

DAN BOJA PROTI OKUPATORJU IN PRAZNIK DELA

Tokrat je potekala planirana šolska proslava nekoliko drugače. Najprej smo si ogledali tri kratke posnetke o bližajočih se dveh praznikih.

Sledil je kviz s pomočjo aplikacije Plickers, ki ga je izvedla učiteljica II. VIO, ga. Milena Vreš. Po 3, 5 minutnem skupnem posnetku, so morali učenci napenjati možgane, saj so odgovarjali na 15 vprašanj zaprtega tipa. Sledila je analiza in sinteza vprašanj ter vrednotenje lastnega znanja.

Učencem je bil nov način izjemno všeč in so izrazili zanimanje za še več tovrstnih aktivnosti.

Seveda smo vsi skupaj sledili tradiciji, ki veleva, da se po proslavi pogostimo z golažem oz. paprikašem.

Lep prvomajski pozdrav

ENODNEVNA EKSKURZIJA V LJUBLJANO

V ponedeljek, 10. 4. 2017, smo izvedli za petošolce CŠ in obeh POŠ planiran dan dejavnosti v Ljubljano, v upravno, politično, izobraževalno in kulturno središče Slovenije.

Zaposleni CŠOD-ja sta nas vodili na ogled mestnega jedra in predstavili kulturne znamenitosti, med njimi številne pomembne ustanove:

– SNG Opero in balet Ljubljana,

– parlament, kjer zaseda državni zbor,

– sedež predsednika republike in predsednika vlade,

– Univerzo v Ljubljani,

– Slovensko filharmonijo,

– Narodno in univerzitetno knjižnico…

Podrobneje smo si ogledali Cankarjev dom s pripadajočimi dvoranami (Gallusovo, Štihovo, Linhartovo…). Posebno doživetje pa je bil vzpon z vzpenjačo na Ljubljanski grad.

Lep sončen dan, poln dogodivščin, zgovorno prikazujejo spodnje fotografije.

MATERINSKI DAN PRI SVETEM FLORIJANU

Učenci POŠ Sveti Florijan z učiteljicami in otroci iz enote vrtca Kapljica z vzgojiteljicami so pripravili pester program ob materinskem dnevu v zahvalo za vso ljubezen in skrb. Najprej se je predstavil cerkveni pevski zbor Sv. Florijan, nato je sledilo recitiranje, deklamiranje, petje, igranje na instrumente, plesanje otrok. Na prijetno druženje pa niso bile vabljene le matere, ampak tudi očetje, babice, dedki, tete, strici, botrce, botrčki…, ki imajo pomembno vlogo v življenju otrok. Ob prihodu so vsi prejeli simbolično darilce, voščilnico in rožico.

Predstavnik krajevne skupnosti, Štefan Kolar, je spregovoril nekaj besed o dnevu žena, o materinskem dnevu in o dnevu mučenikov. Ob tako pomembnem dnevu pa tudi podžupan, Martin Kidrič, ni ostal brez besed.

Zbrane je nagovorila tudi vodja POŠ Sv. Florijan, Melita Plemenitaš Tkalec, in jih po koncu prireditve povabila na skupno druženje in pogostitev izpod pridnih rok krajank in krajanov.

Skupno sodelovanje v kraju  je obrodilo sadove, kar so kazali veseli in nasmejani obrazi zbranih. Ni pa skrivala zadovoljstva ob prireditvi tudi ravnateljica II. OŠ Rogaška Slatina, mag. Karla Škrinjarič.

EKO PAKET

Projekt Eko – paket spodbuja pravilno ravnanje z odpadno kartonsko embalažo za mleko in sokove (KEMS oziroma odpadna embalaža Tetra Pak).

S pravilnim zlaganjem, ločenim zbiranjem in odlaganjem KEMS v rumen zabojnik omogočimo recikliranje in ponovno uporabo sekundarnih surovin za izdelavo novih izdelkov. Tako ohranjamo številne naravne vire, še posebej  les.

Odpadna KEMS je odličen material za ustvarjanje novih uporabnih izdelkov.

V oddelku podaljšanega bivanja smo se tudi letos odločili in prijavili na nagradni natečaj Eko – paket v okviru Ekošole. Letošnja tema je Življenje v gozdu, gozdne živali, rastline.

Ustvarjalnost in kreativnost prikazujejo tudi naše fotografije.

KULTURNI DAN, 7. 2. 1017

 

Slovenski kulturni praznik smo 7. 2. 2017 na POŠ Sv. Florijan obeležili s kulturnim dnem. Učenci II. VIO so pripravili kulturno uro za učence I. VIO. Predstavili so praznik z našim največjim slovenskim pesnikom, deklamirali in peli Zdravljico,… Sledil je kviz o slovenskem kulturnem prazniku, o življenju in delu dr. Franceta Prešerna ter o kulturi in vedenju nasploh. Vsi so se zelo dobro odrezali v znanju, saj so pozorno poslušali. Seveda pa učenci niso pozabili pripraviti vprašanj učiteljicam. Nato so sledile aktivnosti po razredih.

Ves dan je potekal v sproščenem kulturnem vzdušju.

 

KNJIŽNICA IN KNJIGE

V četrtek, 26. 1. 2017, smo realizirali načrtovan tehniški dan za vse učence naše šole. Dejavnosti so potekale izven POŠ Sv. Florijan, v Rogaški Slatini. Najprej smo obiskali knjižnico CŠ, kjer nas je prijazno sprejela gospa Zdenka Ižanc. Učenci so prebirali različne knjige in jih razvrščali glede na ustvarjalca knjige. Hkrati smo ponovili zgradbo knjige in njeno opremljenost. Seveda pa nismo pozabili na potek izposoje, lep odnos do knjig in vedenja v knjižnici. Izdelali in plastificirali smo si knjižno kazalko.

Zatem smo se odpravili v mestno knjižnico Rogaška Slatina, kjer smo se seznanili z ureditvijo knjig, s pravili, prisluhnili pravljici, poustvarjali…

Ob zaključku dneva dejavnosti smo strnili vtise, primerjali razlike in podobnosti v obeh knjižnicah. Preživeli smo lep dan in se odločili, da bomo v knjižnico zahajali še pogosteje.

 

ZADNJI ŠOLSKI DAN V LETU 2016

Petek, 23. 12. 2016, je zadnji šolski dan v koledarskem letu 2016, zato bo organiziran nekoliko drugače. Učenci pridejo v šolo ob 9.15.

Ob 9.20 bo malica, za tem proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, sledijo druge načrtovane aktivnosti v šoli, ki se bodo zaključile ob 12.00.

Jutranja vožnja šolskega avtobusa se bo pričela ob 8.45 iz smeri Tlak. Odhod avtobusov za vse učence vozače bo izpred II. OŠ ob 12h, kasnejših voženj ne bo.

Kosilo bo odpovedano za vse učence, v kolikor pa ga potrebujete za vašega otroka, ga prijavite nanj.

Preživimo zadnji šolski dan v koledarskem letu 2016 v prijetnem predprazničnem vzdušju. Veliko lepega tudi v prihajajočem letu.

PAPIR ZBIRAJO IN PRINAŠAJO K ZABOJNIKU UČENCI, NE STARŠI

Akcije zbiranja starega papirja so namenjene učencem in ne staršem.

Starši morate delovati vzgojno in pri akcijah zbiranja starega papirja stati otrokom ob strani.

To pomeni, da otroke dosledno spodbujate pri zbiranju papirja in skrbite, da otroci izdelajo sami majhne snopiče, težke do največ 1kg in povezane z vrvico.

Če otroci na opisan način zberejo več snopičev kot enega, seveda poskrbite, da otroke pripeljete do zbirnega mesta, kjer nato otroci sami predajo snopič/e hišniku, ki le te stehta.

Seveda lahko ostanete ves čas tehtanja z otroki, če vam seveda to dopušča čas. Na ta način dodatno spodbujate otroke pri natančnosti in pravilnosti zapisanih evidenc o količini oddanega papirja.

mag. Karla Škrinjarić, spec.

RAVNATELJICA

PRAZNIČNE DELAVNICE – TEHNIŠKI DAN

 

V ponedeljek, 5. 12. 2016, smo ustvarjali v prazničnih delavnicah. Izdelovali smo okraske, snežake, jelenčke. Z ustvarjenimi izdelki smo okrasili prostore naše šole. Pri ustvarjanju so bili zelo ustvarjalni.

img_0038 img_0039 img_0040img_0048

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2016

(v petek, 18. novembra 2016)

Zdrav tradicionalni slovenski zajtrk imamo na naši šoli že nekaj let, ko učencem in zaposlenim ponudimo živila slovenskega porekla in lokalnih pridelovalcev: domač črni kruh, mleko, maslo, domači med in jabolka.
V tednih pred tem dnevom se z učenci pogovarjamo o življenju in delu na kmetiji, jih navdušujemo nad domačo, lokalno pridelano hrano, brskamo po gradivu, iščemo recepte za pripravo jedi iz mleka ali medu, izdelujemo plakate, likovne izdelke, miselne vzorce…
V petek, 18. novembra 2016, na sam dan TSZ, nas bo obiskal čebelar, gospod Stanko Šket, ki bo svojo dejavnost, opremo, oblačila in izdelke na zanimiv način predstavil učencem; povedal bo tudi veliko zanimivosti o čebelah.

Tudi letos bomo sledili ciljem:

– spoznati in pozitivno vrednotiti “domačo” hrano,

– TSZ gledamo tudi skozi etiko in vrednote, saj smo kot šola vključeni v ta projekt,

– spoznati ekološki vidik, zdravstveni vidik, vidik pridelave in predelave,

– upoštevati bonton pri mizi (vedno znova),

– aktivno sodelovanje učencev in pozitiven odnos do okušanja jedi z drugačnim (domačim) okusom.

OBISKALA NAS JE PREDSEDNICA ZVEZE ZŠAM ROGAŠKA SLATINA

ZŠAM je strokovna organizacija na področju usposabljanja in  poučevanja voznikov vseh kategorij in tudi v Rogaški Slatini je aktivna. Kaj sploh kratica pomeni? To je zveza šoferjev in avtomehanikov.

Na POŠ Sveti Florijan nas je v torek, 8. 11. 2016, obiskala predsednica ZŠAM Rogaška Slatina, gospa Cvetka Pažon. Predstavila je področja delovanja njihove zveze in nas seznanila, da je zelo pomembni del njihovega delovanja skrb za varnost ranljivih skupin udeležencev v prometu kot so pešci (starejši občani, otroci), invalidi, kolesarji in motoristi. Zelo pomembno vlogo prevzamejo člani ZŠAM ob začetku šolskega leta, ko poskrbijo za dodatno varnost prvošolcev in ostalih šolarjev na šolski poti.

Gospa Cvetka Pažon nas je obiskala v uniformi, kar je še posebej pritegnilo otroško pozornost. Učenci so aktivno sodelovali v pogovoru in dobili izčrpne odgovore na zastavljena vprašanja. Na koncu druženja so učenci dobili zgibanke Bodi previden zase in starše.

Posebno skrb je potrebno nameniti pešcem v cestnem prometu, saj so ena najbolj ogroženih skupin v cestnem prometu. In ne pozabimo:

Zato naj za pešce velja opozorilo, peš po levi, da bomo videli prihajajoče vozilo in se mu pravočasno izognili, ter lučka v desni, da nas bodo tudi vozniki pravočasno opazili.

img_0035img_0036

 

EVAKUACIJSKA VAJA 2016

KJE? POŠ Sv. Florijan.
KDAJ? V ponedeljek, 24. oktobra 2016, ob 11h.
KDO? Otroci iz vrtca, učenci POŠ SF, zaposleni, gasilci PGD Sv. Florijan in PGD Steklarna.
KAKO? Zaznano uhajanje plina v šolski kuhinji in nevarnost eksplozije, evakuacija otrok in zaposlenih, gasilska intervencija, prikaz gašenja požara, ogled gasilske opreme.
ZAKAJ?
Preverjanje odzivnosti in ukrepanja otrok, zaposlenih ter morebitnih drugih prisotnih v primeru požara, naravnih in drugih nesreč (hitro, pravilno in varno priti iz stavbe na zbirno mesto).

vaja-1vaja-2vaja-3vaja-4vaja-5vaja-6vaja-7vaja-8

 

 

ORGANIZACIJA ZADNJEGA ŠOLSKEGA DNE PRED JESENSKIMI POČITNICAMI

V petek, 28. 10. 2016, bodo na POŠ Sv. Florijan dejavnosti organizirane malo drugače.

Prve tri šolske ure bo pouk po urniku. Ob 11. uri bomo v šoli izvedli prireditev ob dnevu reformacije in dnevu spomina na mrtve ter jo zaključili s komemoracijo na florijanskem pokopališču.

Učenci, ki se redno vozite iz šole domov s šolskim avtobusom, boste ta dan izjemoma lahko šli na avtobus, ki bo iz Rogaške Slatine odpeljal že ob 11.30. Kasnejših voženj ta dan ne bo.

V petek bo odpovedano kosilo za vse učence, v kolikor pa ga potrebujete za vašega otroka, ga prijavite nanj (označite na izjavi).

Vsem želimo prijetne jesenske počitnice, v šoli pa se znova vidimo v ponedeljek 7. novembra.

 

ZBIRANJE STAREGA PAPIRJA

Zaključila se je letošnja prva (oktobrska) zbiralna akcija. Na POŠ Sv. Florijan smo skupno zbrali 825 kg starega papirja, od tega 230 kg učenci 1. do 3. razreda in 595 kg učenci 4. in 5. razreda. Čestitke ob zbrani količini. Do naslednje akcije (decembra 2016) papir zbirajte in hranite doma.

zbiranje-starega-papirja

 

2. ŠPORTNI DAN »ULICE OTROKOM«

V četrtek, 13. 10. 2016, smo z medgeneracijskim športnim dnevom Ulice otrokom (s preventivnimi aktivnostmi na temo varnosti v prometu) obeležili evropski dan prometne varnosti in dan brez avtomobila.

Popoldne smo se vsi učenci od 1. do 5. F s Svetega Florijana peš odpravili do gasilskega doma v Rogaški Slatini, kjer je bila ta dan cesta zaradi prireditve tri ure zaprta za promet. Spremljala nas je tudi mamica dveh naših sošolcev. Med hojo smo opazovali naravo in promet ter občudovali zdraviliški park, hotele… Po prihodu na cilj smo se okrepčali s čajem in sadjem, nato pa pridružili različnim aktivnostim. Ogledali smo si predstavitev gašenja, ki so ga pripravili člani PGD Rogaška Slatina ter se zabavali ob plesanju zumbe, za druge aktivnosti pa je žal že zmanjkalo časa. Bili smo prijetno utrujeni in veseli, da nam nazaj na Sv. Florijan ni bilo treba iti peš.

sd-ulice-otrokom-1sd-ulice-otrokom-2sd-ulice-otrokom-3sd-ulice-otrokom-4sd-ulice-otrokom-5sd-ulice-otrokom-7sd-ulice-otrokom-6sd-ulice-otrokom-5

 

KIZ s ŠOLSKO KNJIŽNIČARKO

V četrtek, 6. oktobra 2016 je šolarje pri Svetem Florijanu obiskala knjižničarka s centralne šole, gospa Zdenka Ižanc. Ponovili (nekateri na novo spoznali) smo pravila, ki veljajo v knjižnici, ugotavljali razlike med »knjižnica in knjigarna«, slišali zgodbo o tem, kaj je doživel Lolo, ko je šel prvič v knjižnico… Ob koncu druženja smo se gospe knjižničarki zahvalili še za darilca, knjižne kazalke.

kiz-1kiz-2kiz-3kiz-4

 

1. NARAVOSLOVNI DAN ZA UČENCE 3. razreda

V sredo, 5. 10. 2016, smo v MUZEJU NA PROSTEM v ROGATCU izvedli 1. naravoslovni dan za učence 3. razredov centralne šole in obeh podružnic.

Tretješolci s Sv. Florijana smo ta dan v šolo prišli že zelo zgodaj, saj smo se še v temi (opremljeni z odsevnimi jopiči) odpravili na prvi šolski avtobus, ki nas je odpeljal do centralne šole. Tam smo zajtrkovali in se odpravili na železniško postajališče Tekačevo. Navdušeni smo se, nekateri sploh prvič, peljali z vlakom do Rogatca, nato pa šli peš do muzeja.  V delavnicah smo spoznavali življenje in delo nekoč, obiskali kovača, ki nam je izdelal žebelj, in čebelarja, pri katerem smo se naučili nekaj novega o življenju čebel ter si izdelali svečko; obiskali smo še »lodn« in si spekli »žulike«. Bilo je zelo zanimivo, ura je kar prehitro tekla, zato smo morali pohiteti nazaj na vlak in se vrniti v šolo.

naravoslovni-dan-1naravoslovni-dan-2naravoslovni-dan-3naravoslovni-dan-4naravoslovni-dan-5naravoslovni-dan-6naravoslovni-dan-7naravoslovni-dan-8naravoslovni-dan-9naravoslovni-dan-10naravoslovni-dan-11naravoslovni-dan-12

 

1.TEHNIŠKI DAN ZA UČENCE 1., 2. in 3. razreda POŠ SVETI FLORIJAN

 

V torek, 4. 10. 2016, smo izvedli 1. tehniški dan za učence I. VIO na temo PROMET. Spoznavali smo vrste in pomen prometa, pravila, prometne znake… Učenci so bili posebej veseli obiska policista, g. Grobina, ki je spregovoril o varnosti otrok v prometu bodisi kot pešcih, kolesarjih ali sovoznikih v avtomobilih; praktično smo preizkusili varno hojo in pravilno prečkanje ceste (na mestu, kjer ni označenega prehoda) ter si z zanimanjem ogledali nekaj policijske opreme.

tehniski-dan-1tehniski-dan-2tehniski-dan-3tehniski-dan-4tehniski-dan-5tehniski-dan-6

 

DRUŽENJE Z MALČKI IZ VRTCA KAPLJICA

Na POŠ Sv. Florijan smo za letošnji teden otroka pripravili kar nekaj dejavnosti,  ki sicer med rednim delom ne pridejo pogosto na vrsto, ena takih je spoznavanje  naših bodočih šolarjev in druženje z njimi.

Za ponedeljek, 3. oktobra 2016, smo z učenci I. VIO in malčki iz vrtca načrtovali skupni jesenski pohod in fit čutno pot. Žal nam je načrte prekrižalo slabo vreme, a se nismo dali. Druženje smo izpeljali kar v šolski telovadnici, kjer smo se nasmejali ob šaljivih štafetnih igrah (pobiranju »krompirja«, prevažanju in vlečenju »buč velikank«…).

 

druzenje-z-malcki-1druzenje-z-malcki-2druzenje-z-malcki-3druzenje-z-malcki-4

 

TEDEN OTROKA – OPB Sveti Florijan

V četrtek, 6. 10. 2016, smo se odpravili na pohod pod strokovnim vodstvom Planinskega društva Ložno. Primerno obuti in oblečeni ter z zdravim prigrizkom, smo se odpravili na Ložno. V gozdu smo iskali kostanj in gobe, po travnikih pa jabolka in hruške za zdrav posladek na poti. Bili smo pridni pohodniki. Po prihodu na planinsko kočo Ložno, so nam prijazni člani planinskega društva ponudili jerpico in sveži grozdni sok. S skupnimi močmi smo nabrali drva za peko kostanjev. V gozdu in na travniku smo se igrali razne igre in tako dočakali pečen kostanj, ki je prijetno zadišal in nam pogrel dlani. Pridružili so se nam tudi starši in skupaj smo se posladkali. Hvala PD Ložno za vodstvo in pogostitev. Dogovorjeni smo še za spomladanski pohod, ki bo še daljši, kot bomo tudi mi že starejši in večji.

teden-otroka-1teden-otroka-2teden-otroka-3teden-otroka-4teden-otroka-5teden-otroka-7teden-otroka-6

 

1. NARAVOSLOVNI DAN ZA UČENCE 2. RAZREDA POŠ SVETI FLORIJAN

V sredo, 5. 10. 2016, smo izvedli 1. naravoslovni dan za učence 2. razredov z naslovom Od zrna do kruha. Kuharica Andreja Turk se je prijazno odzvala našemu povabilu.  Predstavila je sestavine za pripravo kruha. Gnetenju testa sta se pridružili tudi učenki. Nato so kruh spekli in pečenega ponudili ostalim učencem in učiteljem.

naravoslovni-dan-1naravoslovni-dan-2