Novičke

Posnetek radijske oddaje Spotlight (Radio Si) – klik za poslušanje

 

Članek o naši udeležbi na BEO 2018, ki ga je napisala Catherine Earles, naravna angleška govorka, ki je bila tudi sama aktivno vključena v priprave naših učencev na mednarodno olimpijado BEO 2018,  in ki je objavljen na internetni strani Total Slovenia News:

http://www.total-slovenia-news.com/made-in-slovenia/1336-from-rogaska-slatina-to-the-british-english-olympics

____

Ponedeljek, 9. 4. 2018

Naši učenci tekmovalci so za najboljšo debatno ekipo prejeli POKAL, stoječo stekleno plaketo, ki so jo skrbno pospravili v kovček.

____

Ponedeljek, 9. 4. 2018

Prejeli smo besede podpore in zelo vzpodbudno sporočilo,  voščilo in zahvalo gospe Suzane Poženel iz Anglo Centra, predstavnice BEO Slovenija, ki v Republiki Sloveniji nudi šolam jezikovno izobraževanje in zahvalo Oxford International Education Group (svetovna krovna organizacija Oxford International).

Prejeli smo tudi  pokal za People´s Choice Award za Debato.

Navajam vsebino pisma:

»Spoštovana gospa ravnateljica,
ob uspehu  vaših učencev na jezikovni olimpijadi BEO vam iskreno čestitam v imenu organizatorja  (Oxford International Education Group)   in tudi v mojem imenu!

Učenci VIZ II. OŠ  Rogaška Slatina so dokazali, da  so lahko  kos  najboljšim šolam na svetu, kar je izjemno!

Verjamem, da se bodo učenci v Slovenijo vrnili z močno medkulturno izkušnjo, večjo samozavestjo  in širšim pogledom na svet.

Dovolite, da se ob uspehu slovenskih predstavnikov na tekmovanju BEO  navežem na članek  Svetovnega gospodarskega foruma iz leta 2016, ki opisuje ključne kompetence prihodnosti – torej tiste,  ki so nujne za razvoj  otrok in mladine v  ustvarjalne, iznajdljive in strpne posameznike:

  1. Reševanje konfliktov
  2. Kritično razmišljanje
  3. Ustvarjalno razmišljanje
  4. Upravljanje z ljudmi
  5. Organizacijske sposobnosti
  6. Čustvena inteligenca
  7. Etična presoja in odločanje
  8. Sposobnost osredotočiti se
  9. Pogajalske spretnosti
  10. Kognitivna fleksibilnost

Kot predstavnica tekmovanja BEO v Sloveniji  in žirantka lahko brez dvoma potrdim, da BEO jezikovna olimpijada  zaobjema vse  zgoraj omenjene kompetence. Verjamem, da bo izkušnja sodelovanja na BEO učencem VIZ II. OŠ  Rogaška Slatina omogočila, da se samozavestno soočajo z izzivi v  prihodnje.

Hvala, ker podpirate sodelovanje  na jezikovni olimpijadi BEO. Nedvomno gre zahvala  tudi  BEO mentoricam, šolskemu kolektivu  in vsekakor tudi staršem  ter sponzorjem, ki so udeležbo finančno omogočili oziroma podprli.

Učencem in vam želim veliko uspeha tudi v prihodnje in vas lepo pozdravljam iz Christ’s Hospital kolidža!

Suzana Poženel”

____

Nedelja, 8. 4. 2018

Spoštovani, takole nam pišejo naši, zelo uspešni učenci in obe mentorici:

»Hello,

V soboto, smo si ogledali obmorsko mesto Portsmouth. Prijazen voznik avtobusa nas je med vožnjo večkrat opozoril na kakšno znamenitost, npr. na letalonosilko, ki je bila zasidrana v pristanišču, pa na slikovito mesto z gradom, Arundale.

Pošiljamo vam morske pozdrave iz Portsmoutha. 

Vaš Crystal team«

 

Ko so nam pošiljali tole vsebino, še niso vedeli, ali so se uvrstili v finale ali ne. Danes že vemo, da jim je zmanjkalo čisto malo za uvrstitev med štiri najbolj uspešne tekmovalne ekipe, lahko rečem, na svetu. Naši učenci so bili v vsakem primeru zelo uspešni, za kar jim od srca in iskreno čestitam. Hkrati se mentoricam in njim zahvaljujem za vse napore, trud in odrekanja.  

Zelo sem ponosna na učence, saj so med osmimi na svetu, kar je zelo, zelo velik, odličen  uspeh. Naši otroci so tekmovali v zanju angleščine, TED TALK-u, drami, debati, ACAPELLA petju, skrivnostnem izzivu, predstavitvi SINGAPUR-a in tudi Občine Rogaška Slatina in drugih vsebinah, vse v angleškem jeziku, in se pomirili v znanju z več kot 1400 udeleženci iz drugih držav sveta, večinoma učencev privatnih šol, ki imajo v svojem obveznem predmetniku tudi kakšno od omenjenih vsebin dela.  

Spoštovani vsi,

naši otroci, udeleženci BEO 2018, so naredili velik preboj, so dejansko v znanju, veščinah in spretnostih ogromen korak pred drugimi. S tem neposredno potrjujejo šolsko vizijo, za kar jim tudi iskrena hvala. Bili so in so še vzorni predstavniki naše šole, naše občine in naše države v Angliji. Znanja, ki so si ga uspeli z dodatnim delom, naporom in odpovedovanjem pridobiti v času od novembra 2017, jim  ne more nihče nikoli več vzeti. Prav tako ne veščin, spretnosti  in pridobljenih izkušenj s štirinajst dnevnim bivanjem v Angliji, vsem videnim, slišanim, občutenim. Nenazadnje so imeli in še imajo možnost druženja z mnogimi nadarjenimi otroci sveta, se uriti v brezhibni izgovorjavi angleščine in stkati mnoga prijateljstva, pomembna za sedaj in za vnaprej.

Zato spoštovani, naj poudarim, da sem kot ravnateljica  neizmerno ponosna, da so nam prav ti otroci, njihovi mentorji in starši teh otrok odprli vrata v svet optimizma, prepričanosti, da zmoremo skupaj veliko, le povezati se je treba, sodelovati in jasno, enoznačno vedeti, kaj in kam hočemo. Iskrena hvala vsem za to nepopisno lepo izkušnjo in neposredno potrditev, da smo kot šola dejansko lahko korak pred drugimi, če se zavedamo opisanega in skupne moči.

Naši otroci se, spoštovani, vrnejo v torek, 10.4.2018 okrog 18.00 do 18.30 ure.

Želim si, da jih pred šolo, ob starših, počaka velika množica prijateljev, sošolcev, učiteljev  in drugih, da  jim tako izkažemo dolžno spoštovanje za ves trud in napor, ki so ga vložili v znanje, spretnosti in veščine, iz katerih se bomo od tega trenutka dalje prav vsi lahko učili.

To pa je tudi eden naših bodočih šolskih ciljev, da podpremo prav vse talente, glasbene, športne, umetniške, naravoslovno in družboslovno usmerjene, iz vseh socialnih okolij, brez izključevanja, z veliko mero sodelovanja, povezovanja in iskanja najbolj optimalnih rešitev za naše otroke.

Ob koncu vas vse še enkrat iskreno vabim na torkov sprejem.

Današnjo nedeljo pa preživite umirjeno in v optimizmu. Sončen dan je prava podporo opisanemu.

Vaša ponosna ravnateljica, mag. Karla Škrinjarič

____

Četrtek, 5. 4. 2018

Ponosni smo na naše tekmovalce. Prišli so v POLFINALE. Držimo pesti za čim boljši zaključek tekmovanja.
Hvala vsem za vso podporo, hvala staršem in celotnemu kolektivu, ki pošiljajo tekmovalcem pozitivno energijo! Hvala mentoricama, hvala učencem tekmovalcem.
Iskreno se veselimo uspeha. Čestitke!

____

Četrtek, 5. 4. 2018

Spoštovani vsi,
sporočamo, da se učenci in mentorici vračajo  domov v torek, 10. 4. 2018, s prihodom ob 16.10 na letališče Jožeta Pučnika.

Učenci  so pripravljeni tudi na zadnja dva izziva: predstavitev Singapurja in dramo. Baje se z besedami  ne da opisati, kako komaj pričakujejo razglasitev rezultatov danes zvečer po plesu! Potolažili so jih sicer že, da naj ne bodo žalostni, če se ne uvrstijo naprej, saj so z udeležbo na tekmovanju ogromno pridobili na številnih področjih.

Baje so to res drugi otroci kot tisti, ki so šli od nas na letališče! Baje sta še obe mentorici, ga. Jožica in ga Tina drugačni! Ne zavedajo se še popolnoma, pravijo, koliko znanja imajo in kako dobro ga znajo uporabiti v resničnem življenju.

Lep pozdrav vsem  iz kolidža Ardingly,

____

Torek, 3. 4. 2018

Spoštovani vsi,
naši tekmovalci so uspešno prestali improvizacijski izziv.

Ker učenci sedijo ločeno od  mentorjev, le ti  ne vedo, kakšni so njihovi občutki po opravljenem nastopu. Kakorkoli že, od daleč, pravijo mentorice,  izgledajo zelo zadovoljni. Rezultate izvejo pojutrišnjem. Zapustila jih je že tudi učiteljica Gabi, ki se je družila z njimi od sobote. Osebje je izredno prijazno in poskuša ustreči vsaki želji naših učencev in mentoric.

Danes zvečer je mednarodni dan v njihovem kolidžu, kjer se bodo predstavili naši iz Slovenije z Rogaško Slatino.

To je za danes vse. Učiteljica Gabi nam bo baje  jutri poslala še različne fotografije.

Spoštovani, jutri so naši učenci zopet na celodnevni ekskurziji v London. Super!! Veselimo se z njimi.

Vsem pošiljajo lepe pozdrave.

____

Ponedeljek, 2. 4. 2018

Spoštovani,

učenci nam skupaj z učiteljicami, go. Jožico, go. Tino in go. Gabi, ki se jim je pridružila za par dni kasneje, pošiljajo lepe pozdrave. Ga. Gabi je včeraj bila z učenci na debati, pri vsebini, na katero jih je tudi pripravljala, da jim je bila v oporo. Skupaj so bili tudi na skrivnostnem izzivu. Nasi tekmovalci so se baje zopet dobro odrezali.
Vsi so bili zelo pohvaljeni, saj so dejansko stopili izven okvirjev! Lahko smo, spoštovani, vsi zelo ponosni na njih!

Ob 9.00 po angleškem času so že danes nastopili na TED talku. Jutri sporočijo, kako je bilo.

Mislite  na njih!

____

Spoštovani bralci naši učenci, udeleženci BEO 2018  pošiljajo kratko poročilo aktivnosti, ki so odvijale v teh dneh in danes. So polno zaposleni od jutra do večera. Vreme jim ne služi ravno: dež in veter – ves čas! Imajo tudi težave s povezavo, tako da lovita učiteljici  kotičke, kjer se jo le da vzpostaviti.

Tekmovalci so imeli že med šolski  skrivnostni izziv, mentorji pa čajanko. 
Otroci pa še nato zvečer disko. Otvoritev je uspela. Na njej so se predstavili organizatorji in sodelujoče ekipe. Našo ekipo, Crystal team, je predstavila Roberta.

Danes, v soboto se začne tekmovanje za naše učence, pevce »acapele«. Držati moramo baje pesti! In jih tudi bomo. Vsi torej že nestrpno pričakujejo prva tekmovanja, saj so, kot so prepričani, po izletih v Oxford in London zdaj res pripravljeni nanje.

Na kolidžu, kjer bivajo naši učenci, sodeluje 20 ekip iz 15 držav. Nekatere so učenci na izletih že spoznali, skupaj so uspešno sodelovali tudi na zabavnih aktivnostih na spoznavnem večeru, kjer so bile baje naše ekipe  najbolj uspešne pri poznavanju angleške kulture.  

Torej spoštovani, držite pesti za naš Crystal team!

Vse v Rogaški Slatini pa Crystal team seveda  lepo pozdravlja.

____
Spoštovani starši, zaposleni in vsi, ki ste kakorkoli sodelovali v pripravah in organizaciji potovanja naših sedemnajstih učencev v Anglijo na BEO 2018,

z našimi učenci, tekmovalci je zaenkrat je vse v najlepšem redu, imajo se lepo in so dobro. Učenci se dosledno držijo dogovorov in komaj čakajo, da se tekmovanje uradno začne. Že sedaj pa sodelujejo pri različnih aktivnostih, ki so jih za udeležence organizirali v kolidžu.  

Danes (v sredo, 28.3.2018) je  učenec Borut dal gol na nogometni tekmi, ostali pa so osvojili  štiri (4) prva mesta na kvizu v 4-ih ekipah, katerih člani so bili. Beje bi morali videti njihove nasmejane obraze in izražanje sreče, saj so kar sijali. Baje so dejali učiteljici Jožici: »Učiteljica, 5-ka«’

Pred spanjem so učenci umirjeni in tudi oddaja telefonov poteka zvečer brez zapletov. Skratka, zelo se vedejo odraslo in odgovorno ter seveda v skladu z dogovori. Učiteljica Jožica skrbi za fantovski oddelek, učiteljica Tina pa za dekliškega.

Danes (v četrtek, 29.3.2018) je načrtovano potovanje v London in bo za vse zelo dolg dan. Najprej je organiziran ogled znamenitosti  Londona do večera, zvečer pa muzikal na West Endu! Vsi navdušeno čakajo, ta trenutek pa verjetno že podoživljajo lepote in zanimivosti mesta. Sinoči so vsi dejali: »Komaj čakamo!«

Spoštovani, vse novice bomo sproti objavljali tako na šolski spletni strani, kakor tudi na šolski Facebook strani.

Lepe praznike želim vsem vam v Sloveniji, otrokom pa, da se imajo čim bolj lepo in ustvarjalno na BEO 2018.

Ravnateljica, mag. Karla Škrinjarić, spec.